|
 |
Drage omišanke, dragi omišani, poštovani gosti, dragi prijatelji klapske pjesme pozdravljam vas u ime ministra kulture RH magistra Bože Biškupića. Evo kao što smo čuli 43. put Omiš će pokazati snagu hrvatskog, dalmatinskog glasa, mozga, uma, sentimenta, ljubavi i sve do onoga što pravog čovika od kamena inače krasi. Vidjeli smo i ove godine bogati program u uvodnim večerima, a siguran sam da će te svi biti zadovoljni i ovim što će vam najbolje hrvatske klape pokazati slijedećih dana. Sa željom potpore samim organizatorima i sa željom vama da uživate u klapskim pjesmama ja vas srdačno pozdravljam i kažem „… pismo moja hrli tamo …“ |
 |
 |
Gospođe i gospodo želim vam dobro večer i dobrodošli u Omiš na početak još jednog festivala dalmatinskih klapa, 43. festivala po redu. Srdačno pozdravljam pomoćnika ministra kulture gosp. Srećka Šestana, zatim pozdravljam izaslanicu gospodina Milana Bandića gradonačelnika Grada Zagreba, našeg prijatelja, prijatelja festivala i Omiša, pozdravljam našeg prijatelja gradonačelnika Blata na Korčuli gosp. Ivu Gavranića i pozdravljam naše prijatelje iz inozemstva, to su ovdje gradonačelnik grada Kareljevo iz Češke Republike, zamjenik Načelnika Zagorja ob Savi iz Slovenije i naše prijatelje iz Italije iz Molisea.
Drago nam je da su ovdje s nama. Evo 43. je festival, samo ću vam dati informaciju da smo izdali „Monografiju 40. godina Omiša“ jedno jako lijepo, vrijedno i kapitalno djelo. To će ostat sigurno za povijest ne samo omiškog festivala, nego i grada. Omiški festival ima svoje ime, poznat je ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi i poznat je po našoj dalmatinskoj klapskoj pjesmi, po tom „a capella“ pjevanju. Mi smo posebno ponosni što nismo podlegli nikakvim utjecajima, modernističkim ili bolje rečeno pomodnim, nego držimo našu tradiciju. Mislim da je to važno i to ćemo tako i nastaviti. I zato na kraju neću duljiti, evo „…. Hrvatski se barjak vije, na omiškoj stini ….“, 43. Festival dalmatinskih klapa proglašavam otvorenim. Hvala. |